Euro Champignon 

De Chinese zwarte paddenstoel (bloemenpaddenstoel):

Eurochampignon - chinees_zwart

Eurochampignon – chinees_zwart

Deze paddenstoelen worden zeer veel gebruikt in de Chinese keuken. Het gaat om een shiitake-soort. In de Aziatische landen krijgt deze paddenstoel de naam: geurige paddenstoel. Er worden ook geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. Ze zijn zeer aromatisch. Er bestaan twee variëteiten de zwarte en de bloemenpaddenstoel. Deze laatste wordt het meest op prijs gesteld. De gedroogde hoed is gebarsten en vertoont daardoor een bloemmotief. Voor gebruik moeten de paddenstoelen een halfuurtje weken in warm water. De stelen zijn zeer taai. De paddenstoel heeft een zeer sterk aroma dat snel overheerst.

 

Sponszwam/ zilverzwammetje / sneeuwzwam / tremella:

Eurochampignon - chinees_spons

Eurochampignon – chinees_spons

Sponszwam of tremella, een witte smaakloze paddenstoel die na geweekt te zijn, verandert in een taaie gelatineuze spons. De paddenstoel wordt veelal verwerkt in soep en zou eveneens versterkende eigenschappen hebben, zoals zoveel andere zaken in China. De zwam wordt vooral op prijs gesteld voor zijn krakende structuur (crunchy). Een andere variëteit van sponszwammen groeit ook in België.

Oorzwam (cloud mushroom):

Eurochampignon - chinees_oor

Eurochampignon – chinees_oor

Judasoor, deze variëteit komt ook bij ons voor, maar in Azië wordt ze gekweekt op grote schaal en de soorten zijn aldaar veel groter. De paddenstoel moet eveneens geweekt worden. Hij wordt ook gebruikt om zijn krakende structuur. Kan gebruikt worden in soepen en roerbakgerechten.