Euro Champignon 

Witte champignons tegen borstkanker

Eurochampignon.eu - Mandjewitte-12

Oestrogeen speelt een cruciale rol in de meeste borstkankers. Het bindt met de oestrogeenreceptor van borstcellen, wat de cel in een delende staat kan brengen. Tegenwoordig zoekt men naar borstkankertherapieën waarbij het aromatase-enzym uitgeschakeld wordt. Aromatase is het sleutelenzym in de synthese van oestrogenen.

Ook in planten vindt men stoffen die aromatase kunnen inhiberen. Een Amerikaanse onderzoeksgroep testte zeven verschillende groenten uit op de activiteit van aromatase. Hieruit bleek dat de gewone witte champignon het meest effectief was in het afremmen van aromatase. Uitgezonderd selder hadden de andere groenten (ajuin, wortel, peper, broccoli en spinazie) geen effect.

Verder onderzoek wees uit dat andere paddenstoelen ook een remmende invloed hadden op het enzym, maar het onderzoek concentreerde zich vooral op de paddenstoel die het meest in gebruik was. Men vond dat de onverzadigde vetzuren linolzuur en geconjugeerd linolzuur verantwoordelijk moesten zijn voor deze remmende activiteit. Omdat linolzuur in een andere studie de groei van borstkanker stimuleerde en geconjugeerde linolzuur de groei inhibeerde, en omdat champignons vooral geconjugeerd linolzuur bevatten, acht men deze laatste molecule de belangrijkste aromataseremmer van champignons.

Geconjugeerd linolzuur heeft men ten slotte ook op ratten met tumoren uitgetest, waar de goede resultaten vooral bij de preventie lagen. De dosis champignons die voor mensen relevant zou zijn, schat men op dagelijks 100 gram, hoewel men voor een goede preventie het met minder kan stellen. Dit onderzoek keek niet naar andere champignoncomponenten zoals bètaglucanen en lectinen, welke ook sterke carcinopreventieve eigenschappen bezitten. (PVM)

Referenties: Chen S, Oh S-R, Phung S et al. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Cancer Res. 2006; 66(24):12026-34
Grube BJ, Eng ET, Kao YC, Kwon A, Chen S. White Button Mushroom Phytochemicals Inhibit Aromatase Activity and Breast Cancer Cell Proliferation. J. Nutr. 131: 3288 3293, 2001